08. 10. 2007 | |||||||||||||||||||||||||
I když je někdy kuchyně zejména mladými lidmi odsouvána, kdesi na okraj zájmu, nikdy zcela z našeho zájmu nemůže zmizet. Možná právě vy přemýšlíte nad rekonstrukcí kuchyně či se teprve zabydlujete a právě dnes pohovoříme o tom, jakou kuchyni zvolit. Design jdou ruku v ruce s vybavením a zařízením, nejmodernějšími trendy a než tedy u kuchyňských sestav měřit a složitě počítat každý centimetr, který nám stejně nakonec někde chybí nebo přebývá, je lepší se svěřit do rukou odborníka – truhláře nebo kuchyňského studia. Současné trendy preferují snadnou dostupnost jednotlivých věcí i kuchyňských pomocníků, tudíž máme kuchyni snadno a prakticky zařízenou. Nejprve si musíme udělat představu o funkčnosti naší kuchyně. Musíme se dobře rozhodnout, jestli si vybereme sami nebo si necháme poradit odborníkem. Samozřejmě tu hlavní úlohu při výběru, mají finance a prostor. Při každém řešení dispozice linky je potřeba zabezpečit dostatečný komunikační prostor a plynulost pracovních činností a pohodlnost pohybu. V této fázi rozhodování vám doporučuji konzultaci s architektem nebo stavebním inženýrem, pokud se chystáte pořídit kuchyni ve vlastním domě či úplně novém bytě. V dalším případě se vyplatí navštívit kuchyňské studio, nechat si případně zhotovit návrh a cenovou nabídku. Kdo však trvá na dokonalosti nechá si svou kuchyni zhotovit na zakázku. Cenové relace jsou různé, to musí každý sám nejlépe zvážit, kolik peněz chce do své kuchyně vložit. Podstatné pro naši spokojenost a pohodlný pohyb v kuchyni je dodržení ergonomických zásad, protože jinak budeme neustále někde do něčeho narážet či se něčemu vyhýbat, rohům, skřínkám nebo nedosáhneme na police. Vzhledem k tomu se nutně musíme rozhodnout včas, zda si tedy pořídíme kuchyni sektorovou, kde budeme při sestavování improvizovat, nebo si necháme kuchyni udělat na zakázku a budeme si jisti naprostou přesností a dokonalostí. U většiny sektorových kuchyní můžeme počítat s výraznou jednoduchostí a čistými liniemi. Některé jsou zase maximalistické a mají vytříbené spojení moderních materiálů. Dalším faktorem pro výběr kuchyně je beze sporu právě materiál, kvalita a v neposlední řadě barva. Dále dbáme na pracovní prostor, ten si právě většinou necháváme dělat na zakázku, dále úložné prostory, typ dvířek u skříněk, opět na zakázku máme větší možnost výběru a rozhodování. Ať se rozhodnete jakkoliv, vždy mějte na paměti, že kuchyně musí sloužit vám, vaší každodenní potřebě a vy se v ní musíte cítit skvěle. Autorka: Monika Zemanová ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně Kde na to vzít a nekrást - například takové stavební spoření Protože kuchyně je dlouhodobou investicí, vyplatí se investovat do kvality. Abychom se dokázali při výběru zařízení kuchyně dobře rozhodnout, měli bychom být alespoň přiměřeně informovaní. V kuchyňských nábytkářských programech se totiž novinky objevují ve velmi svižném tempu a nabídka na trhu je dnes tak široká, že orientovat se v ní není snadné. Možností na inspiraci při řešení současné kuchyně je opravdu mnoho. Opírají se o změny v přístupu k prostoru kuchyně jako takové, změny v její velikosti, v půdorysném tvarování kuchyňské linky a ve vybavení přitažlivými a špičkovými výkonnými technickými přístroji. Současní pomocníci v kuchyni v podobě ledniček, mrazáků, drtičů, varných panelů, mikrovlnných troub a podobně ulehčují dlouhé a pracné činnosti v kuchyni. Navíc zefektivňují pobyt v kuchyni každé zaměstnané ženě. Proto je velmi nutné na počátku myšlenky vědět, zda na to máme čas, nervy a samozřejmě finance. Je lepší se poradit s odborníkem, aby později pobyt v naší vysněné kuchyni nebyl trestem. Autorka: Monika Zemanová ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Malá kuchyňka Pořekadlo, co je malé, to je milé, platí i o kuchyních. Ani v jejich případě nemusí být malý prostor handicapem. Ovšem za předpokladu, že chybějící metry čtvereční nahradíte skutečně racionálním uspořádáním a vybavením. Dříve, než přistoupíte k zařizování malé kuchyně, měli byste si uvědomit, co skutečně potřebujete a bez čeho se naopak můžete obejít. Ani malá kuchyň se neobejde bez dřezu, pracovní a varné desky, trouby, chladničky a dnes již ani mikrovlnné trouby, případně myčky nádobí. Velmi však záleží na umístění těchto komponentů. Bez nadsázky je třeba počítat s každým centimetrem. Při výběru elektrospotřebičů je třeba volit subtilnější typy. Například myčky nádobí se dnes vyrábějí již o šířce pouhých 45 cm. Co se týče úspory místa, je rovněž výhodnější koupit si multifunkční robot než několik elektrospotřebičů, které zvládají pouze jednu funkci. Pokud v malé kuchyni i stolujete, volte rozkládací či sklápěcí stůl. Co se týče židlí, měli byste se poohlédnout po typech s mělčím sedákem nebo bez opěradla. Do skutečných mini-kuchyní jsou nejvhodnější stohovací či skládací židle. Velký prostor Spojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje do jednoho prostoru patří mezi stále vyhledávanější dispoziční řešení v bytech či rodinných domech. Nabízí totiž opticky celistvý prostor, v němž se rodina schází. Nejlepší moderní kuchyně je ta, která plní individuální potřeby jejich obyvatel, zatímco čistý obytný prostor zůstává zónou klidného odpočinku i společenské zábavy. V současnosti se stává kuchyně plnohodnotným prostorem v bytě. Kuchyni budujte na míru své peněžence, snům, životnímu stylu i vkusu. Pak se kuchyně stane skutečným srdcem Vašeho domova. Jsou módní minimalistické, strohé tvary bez ozdob, pískované sklo, kovy s dokonalou povrchovou úpravou a kuchyňské plasty nové generace. Praktické a módní je zásuvkové uspořádání kuchyně a magnetické otvírání dvířek namísto úchytek,vestavěné spotřebiče s dvířky v designu celé kuchyně, prostě dokonale praktické technické řešení kuchyně umožňující co nejpohodlnější obsluhu. Klasickou a jednoduchou variantou je rozmístění kuchyňské linky podél jedné stěny, využívá se především u úzkých malých kuchyní, minimální šířka od zdi ke zdi musí být alespoň 180 cm. Praktičtější a nápaditější variantou je umístění linky po obou protilehlých stranách. Je vhodná do kuchyní širokých minimálně 240 cm a dlouhých 300 cm. Ideální uspořádání kuchyně představuje rohové -jedině tak lze plnohodnotně využít celý prostor, aniž bychom se příliš naběhali. Pokud ovšem máme dostatečně prostornou kuchyň, můžeme zkusit luxusní variantu U - kuchyňskou Kdo nechce spojit kuchyni s obývákem a chce ji mít oddělenou, měl by z tohoto důvodu zvážit pořízení širších posuvných dveří, které mohou bez problémů zůstat otevřené po dobu přenášení nádobí a jídla. Standardní otvíravé dveře se šířkou 80 centimetrů budete otevírat loktem, protože máte plné ruce! Naopak, kdo se rozhodne pro kuchyni spojenou s obývacím pokojem, může zapojit celou rodinu do příprav, jak vaření, tak stolování. Podobně vyřešíme i samostatný jídelní kout. Pokud to velikost bytu dovolí, určitě nechte pro jídelní kout dostatečné místo, a to podle počtu osob, které tam budou stolovat. Počítejte však i s návštěvami. Dominantou prostoru může být velký jídelní stůl. Ať už se rozhodnete pro, jakoukoliv variantu, vždy myslete na to, že do svého domova se musíte vracet rádi a nesmí se Vám stát, že hned při otevření hlavnich dveří na Vás padne deprese a úzkost.Rozmýšlejte dobře a svůj dům či byt budujte s láskou. Autorka: Monika Zemanová -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Technika a princip Kachlová kamna je topidlo určené k pravidelnému vytápění. Je možné je koncipovat jako „rychlá“ nebo „akumulační“. První případ jsou např. kamna teplovzdušná, obsahující vestavěnou kamnovou vložku, což je obdoba vložky krbové, tedy uzavřené topeniště, obvykle z litiny (s vnitřním šamotovým vyložením), které je samo o sobě spotřebičem dodávajícím výkon a samostatně odkouřeným přes teplovzdušný výměník do komína. Teplo získané spalováním předává přes svou stěnu do dutiny mezi ním a kachlovým pláštěm. Z této dutiny je teplo odváděno do prostoru výdechovými kachlemi, kovovými mřížkami nebo jinými výdechovými prvky a Druhým možným způsobem jak dosáhnout rychlého náběhu topení jsou kamna s malou akumulační hmotou, která teplo získané z topeniště předávají do místnosti sáláním skrz kachlový plášť, ten ale nemá vytvořenu sílu umožňující výraznou akumulaci. Povrch pláště může mít stejně jako u kamen teplovzdušných menší plošný rozměr než u kamen akumulačních (viz.dále), protože využívá vyšších teplot na povrchu a předá tedy menší plochou (menším počtem kachlů) potřebný výkon do místnosti. Zástupci kamen s menší akumulační hmotou jsou veškeré kachlové kuchyňské sporáky, které velkou část získané tepelné energie předávají do místnosti plotnou, která nemá akumulační schopnost prakticky žádnou. Existuje ale také velmi důležitá kladná vlastnost sálavých kachlových kamen, o které se veřejnost často nedozvídá. Sálavé teplo dodávané kachlovými kamny je totiž velmi příbuzné teplu, které nám dává slunce – primárně neohřívá vzduch, ale především objekty, kterými prochází (až ty potom sdílejí své teplo s okolním prostředím, tedy se vzduchem). Kachlová kamna sáláním prohřívají předměty, tělesa i osoby v jeho okolí. Při nízké povrchové teplotě kachloví, která nezpůsobuje přepalování prachu, jeho víření ani vysychání sliznic, tak poskytuje pocit tepla, který je cílem každého vytápění. Proto jsou kachlová kamna tím nejvhodnějším topidlem pro alergiky, astmatiky a osoby s náchylností k respiračním chorobám. Nevýhody konvekčního vytápění jsou známé již dávno, ale vzhledem ke komfortu, který nám nabízí jsme ochotni podstupovat rizika. Kachlová kamna však mají velkou výhodu v tom, že se dá tento nepříznivý jev kladně ovlivnit tak, že se při stavbě použije o stupeň větší futrování, které i v kombinaci s litinovou kamnovou vložkou příznivě změní poměr mezi množstvím tepla předávaného konvekcí a sáláním. Kamna tak neztratí mnoho ze své pohotovosti a přitom poskytnou dostatek sálavého výkonu při nižších povrchových teplotách. Ještě výraznějšího akumulačního efektu lze dosáhnout kombinací teplovzdušné kamnové vložky s keramickými kouřovými tahy – takto vzniknou potom kamna kombinovaná. Nejznatelnější nevýhodou otevřených teplovzdušných systémů je způsob vytápění, kdy je využíváno konvekce. Konvekce je v tomto případě proudění ohřátého, ale i nasávaného studeného vzduchu. Pohyb vzduchu má za následek nerovnoměrné prohřívání místnosti a tedy rozdíly v jednotlivých jejích částech. Teplý vzduch přirozeně stoupá ke stropu a po ochlazení opět klesá k zemi, odkud je znovu nasáván do topidla. Z tohoto důvodu může vznikat tzv. „pocit studených nohou“, kdy dýcháme teplý vzduch, ale máme pocit chladu, protože je zima od nohou. To vede k tomu, že se uchylujeme k větší intenzitě topení, dosahování vysokých teplot na plášti vložky i kamen, s čímž souvisí samozřejmě i větší spotřeba paliva, více obsluhy a v neposlední řadě nepříznivé zdravotní důsledky jako vysychání nebo přepalování částic prachu, které poté opět dýcháme. Tak jsem Vám představila jeden malý skvost a zároven Vám poskytla nápad k Autorka: Monika Zemanová |
skvělé
Terka,8. 5. 2008 22:41